Onze suggestie voor een autotripje

Kaart Zeeland plus route

Zeeland is mooi en interessant - vooral in de zomer, maar om nu zomaar een eindje te gaan rijden... Misschien heeft U iets aan onze suggesties voor een leuk dagje uit. Onderstaande tekst, plus een eenvoudige kaart van de provincie staan ook in deze pdf.

1. Het eerste stuk is weinig interessant. U verlaat Yerseke richting Goes/Middelburg. U volgt gewoon de borden en dan komt u vanzelf op de A58 die u naar Middelburg voert.

2. Middelburg is een prachtige stad met tal van monumenten, zoals het flamboyant gothische Stadhuis op de markt, de Kuiperspoort, De Dam, de Vismarkt en de Abdij en nog veel meer. De stad is hevig gebombardeerd in de oorlog en daardoor worden de fraaie stukken helaas afgewisseld met zielloze nieuwbouw. Middelburg is de ambtenarenstad van Zeeland. Donderdag is er markt, en als u geluk heeft ziet u daar nog de laatste dames in Zeeuwse klederdracht lopen. Middelburg, en overigens ook Veere en Zierikzee dat u later nog bezoekt fungeerden als belangrijke decors in de recente film over Michiel de Ruyter (Vlissingen, zijn geboortestad overigens niet).

3. Veere ligt op 6 kilometer van Middelburg en als u daar naar toe rijdt moet u uitkijken dat de borden u niet op de snellere route naar Burgh-Haamstede brengen - het zou zonde zijn om Veere te missen. Het plaatsje was vroeger een belangrijke stad maar is tegenwoordig alleen voor het toerisme van belang. Veere is prachtig en ligt ook heel pittoresk aan het Veerse Meer.  Veere wijst zichzelf, maar als u de kans krijgt om in de grote dikke kerk (waar naar het heet Napoleon nog heeft geslapen ;-) )de toren te beklimmen dan moet u dat doen: het uitzicht hier is indrukwekkend: als het weer helder is ziet u van Antwerpen tot Zierikzee en ligt de hele provincie aan uw voeten.

4. Vanuit Veere kiest u richting Vrouwenpolder. Als het goed gaat volgt u dan een smalle dijk langs het Veerse Meer. Aan het einde van dit dijkweggetje kiest u voor Burgh-Haamstede.

5. U gaat nu over een van de eerste dammen (1961) die in het kader van het Deltaplan zijn aangelegd, De zanger Jaap Fischer heeft er nog over gezongen: 'Het gat is dicht, de haven ligt, voor joker, voor joker'. Van de dijk zelf is overigens steeds minder te zien omdat hij graag wil lijken op de duinen in de omgeving.

6. Dan komt u op het voormalige eiland Noord Beveland en dat wordt wel de grootste aardappeltuin van Nederland genoemd. Verder is er hier weinig dat u afleidt en zo komt u op de Stormvloedkering zoals die in 1986 door de toenmalige minister Neelie Smit Kroes is geopend. Het is een dijk die doorgaans half open staat, maar die bij storm gesloten kan worden en zo de Zeeuwen beschermt voor onheil als in 1953 (1800 slachtoffers toen). De Stormvloedkering bestaat ondermeer uit reusachtige pijlers en het is mogelijk om in een daarvan neer te dalen tot het waterniveau en dan te zien met welke enorme kracht het water hier stroomt  (er is ook al geconstateerd dat sommige pijlers het op de zeebodem behoorlijk te verduren hebben). 

7. Midden op de Stormvloedkering is het eiland Neeltje Jans. Hier is een prachtig duingebied waar het heerlijk wandelen is, en hier is ook een expositie over de Deltawerken en een (educatief) pretpark. Annex is ook een opvang voor zeehonden, bruinvissen en dolfijnen.

8. Als u Neeltje Jans verlaat komt u op het eiland (nou ja echte eilanden heeft Zeeland niet meer) Schouwen Duiveland. Kort na dat u hier arriveert ziet u borden met Westenschouwen. Die brengen u naar een enorm en schitterend duingebied met zulke brede stranden dat het bij laag water soms wel 20 minuten duurt voordat je aan de waterlijn bent.

9. Als u niet naar Westenschouwen gaat kiest u voor de richting Zierikzee, maar u rijdt dan eerst door het charmante dorpje Burgh-Haamstede, een bekend toevluchtsoord voor welgestelde gepensioneerden. Aan uw rechterzijde - maar u moet daarvoor dan wel afwijken van de op de kaart aangegeven route - ziet u de 'Stompe Toren van Burghsluis' die als enige na een overstroming is overgebleven. Ooit mocht je hier met de auto langs het water rijden en dat was leuk, misschien mag het nog steeds.

11. Als U op de gewone weg richting Zierikzee blijft dan komt u halverwege langs het plan Tureluur, een zogeheten natuurontwikkelingsproject waarbij men grote lappen grond die eigenlijk toch te nat of te zout waren voor de landbouw aan de vogels heeft gegeven. In deze buurt ziet u ook een bord 'Herenkeet' dat verwijst naar een  een cafe/restaurant aan de Oosterschelde. Het is fraai gelegen en u krijgt ook een goed zicht op de zogeheten 'inlagen', meren aan de binnenkant van de zeedijk die ontstonden door het graven van grond ter reparatie van in de 'zee'gezakte dijken (zogeheten 'dijkvallen). Veel vogels ook hier, vooral als het op de Oosterschelde hoog water is. Een eeuw geleden werden hier in het voorjaar meeuweneieren geraapt en het eerste daarvan werd aan de koningin gegeven, net als de kievitseieren in Friesland.

12. Als u de weg weer volgt komt u in Zierikzee, een prachtige vissersplaats (vooral mosselen). Dit hele plaatsje ademt historie, en 's zomers is vooral de haven erg gezellig (lekkere vissoep!)  Een van de havens - die gedeeltelijk droogvallen bij laag water - is ingericht als museumhaven voor 'bruine' schepen

12. Als U Zierikzee verlaat, richting Goes gaat u over de Zeelandbrug. Hij is mooi, 5 kilometer lang, maar het is jammer dat de railing precies op zo'n hoogte is gezet dat je vanuit de auto vooral een lange buis ziet.

13. Het dorpje aan het eind van de Zeelandbrug heet Colijnsplaat en heeft een aantal aardige visrestaurants. Goes is vooral het winkelcentrum van de regio.